Microsoft 365 implementatiepartner

Clouddiensten zijn gebaseerd op het standaard infra model van geautomatiseerde toepassingssystemen voor informatieverwerkingen. Waarbinnen applicaties, databases en servers met elkaar in een netwerk samenwerken om uw bedrijfsvoering te faciliteren.

Benieuwd wat de cloud u kan opleveren? FMA brengt samen met u mogelijkheden, wensen en eisen in kaart.

Infrastructuur & complexiteit

Beschikbare clouddienst concepten vormen in combinatie met multitenancy, virtualisatie en meerdere locaties een cloud computing architectuur. Virtualisatie maakt het mogelijk om meerdere besturingssystemen en toepassingsapplicaties te installeren op een server. Deze zijn toepasbaar op alle componenten van de IT-infrastructuur.

Cloudproviders

Aanbieders van clouddiensten faciliteren deze virtualisatie mogelijkheden. Er zijn kleine, maar ook grote bekende aanbieders zoals Amazon AWS, Microsoft 365 en Google. Welke past het best bij u? Dit zal mede af hangen van de wijze van informatieverwerking binnen uw organisatie.

Wat deze providers gemeen hebben, is de noodzaak van een infrastructuur waarop applicaties kunnen draaien – waarbinnen u kunt schalen. AWS levert echter geen SaaS diensten. Microsoft heeft Microsoft 365 en Google de G-suite, met mogelijkheden tot werken in de cloud. Voor hybride omgevingen levert Microsoft met Azure de meeste enterprise integratie mogelijkheden.

De ontwikkelingen op het terrein van Cloud computing gaan snel. Door het vooraf bepalen en uitwerken van strategieën blijft de impact van kosten en risico’s overzichtelijk. Bij het bepalen van een cloudarchitectuur is er keuze voor een bepaald servicemodel (IaaS, PaaS of SaaS) of toepassingsmodel (Public, Private of Hybride).

Meer weten over voor- en nadelen van Cloud computing? Lees ons artikel! 

Risico management

Wellicht maakt u zelf in meer of mindere mate al gebruik van cloud toepassingen om uw bedrijfsprocessen te ondersteunen. Ook Cloudcomputing kent naast voordelen ook de nodige kosten en risico’s. Om uw kosten en risico’s beheersbaar te houden, zijn maatregelen (risicomanagement) nodig. Daar kan FMA u over adviseren.

Risico’s zijn onder meer afhankelijk van het soort dienst, de vorm en de kwaliteit van de betreffende clouddienst. Risicobeheersing valt onder uw verantwoordelijkheid als opdrachtgever. U heeft daar altijd direct invloed op. Via strategie bepaling op de inhoud, op kwaliteit en uiteindelijk op de interne beheersing.

Cloud transitie? Verander mee!

Cloud transitie

Werken in de cloud heeft veel impact op bestaande werkwijzen in uw organisatie. Zo worden veel oude processen en traditionele infra & organisatiestructuren gewijzigd om plaats te maken voor nieuwe flexibelere varianten. Voor een transitie naar de cloud kunt u extra handen inhuren van of via FMA. FMA kan de juiste professional, (project / programma) manager of projectleider leveren die onder úw regie zorgt voor resultaat.

Hybride cloud

De hybride vorm biedt een geïntegreerde cloud van meerdere omgevingen waarbinnen zowel data als applicaties over en weer kunnen worden uitgewisseld. Zonder dat gebruikers dit in de gaten hebben. De meeste organisaties maken hier al gebruik van. Met bijvoorbeeld de SaaS services van Microsoft 365 in combinatie met eigen bedrijfsapplicaties in eigen beheer. Door public en private te combineren kunt u van beider voordelen profiteren.

Beste van twee werelden

Met de beschikbare public services van bijvoorbeeld Microsoft maakt u enerzijds gebruik van de snelle rekenkracht en flexibiliteit van de cloud. Anderzijds blijft u privé beschikken over de services die van uw on-premise bedrijfsapplicaties worden gevraagd. Veel on-premise applicaties en systemen zijn met het oog op privacy niet zomaar over te zetten naar de cloud. Ook vanwege de vraag naar maatwerkoplossingen blijft de behoefte aanwezig voor handhaving van een klassieke privé infrastructuur. Binnen een hybride oplossing behouden uw specifieke bedrijfsapplicaties een eigen plaats.

U profiteert ook van twee afrekenmodellen. In de public cloud wordt naar daadwerkelijk capaciteitsgebruik afgerekend. Naar tijdseenheid; per seconde, per minuut of per uur. Bij gebruik van de private cloud wordt per maand of per jaar afgerekend. Bij piekbelastingen is het daarom voordeliger public cloud capaciteit beschikbaar te hebben.

Kies het model dat bij u past, vraag ons om advies.

IT Strategie

Het ontwerpen en designen van een organisatie specifieke cloudstrategie met een passende transitieplanning vergt een bepaalde expertise. U raadt het al: FMA kan u hierin ondersteunen. Allereerst door middel van advies. Daarnaast heeft FMA ook de juiste kennis in huis voor een succesvolle digitale transformatie.

Onze consultants zijn op de hoogte van de actuele kennis rondom cloudtransformaties. Zij staan voor u klaar. Immer klantgericht, zoeken zij samen met u naar de best passende oplossing. Zodat uw informatiehuishouding optimaal functioneert. Of het nu gaat om concepten, clouddiensten als IaaS, Paas, SaaS of om de toepassingsmodellen ervan: Public-, Private-, Hybride- of Community-Cloud.

Private cloud: voldoen aan wet- en regelgeving

Moeten omwille van privacyredenen een aantal applicaties binnen uw bedrijfshuishouding blijven draaien? Dan ligt de private cloud voor de hand. Door de data lokaal, in de privécloud dan wel on-premise op te slaan valt deze ook onder de Europese Wet- en Regelgeving.

Verbeter de performance van uw devices

De public Azure services maken devices sneller, effectiever en betrouwbaarder.