Co-sourcing

Wat is co-sourcing?

Bij co-sourcing wordt een partnership aangegaan tussen een opdrachtgever en een leverancier. Het is een intensieve samenwerking waarbij de opdrachtgever zelf regie voert en facilitaire diensten in eigen beheer houdt. De uitvoering wordt uitbesteed aan de leverancier. Co-sourcing wordt vaak toegepast door bedrijven die zelf graag de regie houden, maar wel behoefte hebben aan specialistische ondersteuning voor bepaalde tijd. Belangrijk is dat deze ondersteuner professioneel genoeg is om zowel toeleveranciers als contractvormen te managen. Geen moeilijke SLA’s (Service Level Agreement) meer, maar een meedenkende servicepartner.

Het verschil met outsourcing

Het belangrijkste verschil tussen co-sourcing en outsourcing is de mate van betrokkenheid. Bij outsourcing komt alle verantwoordelijkheid terecht bij de leverancier. Bij co-sourcing draait het juist om de samenwerking tussen de opdrachtgever en de leverancier. In beide gevallen wordt de uitvoering van taken uitbesteed aan de leverancier. Echter, blijft bij co-sourcing de regie en eindverantwoordelijkheid in handen van de opdrachtgever.

Eigenaarschap

Bij co-sourcing bent en blijft u als opdrachtgever eindverantwoordelijk. U behoudt het beheer over uw eigen medewerkers en u bent regiehouder van uw eigen bedrijfskritische data. Belangrijkst is misschien nog wel dat co-sourcing het mogelijk maakt dat u uw aandacht weer kunt wenden tot andere zaken binnen uw organisatie en team, waardoor uw ICT-huishouding een ‘business enabler’ blijft in plaats van kopzorg. Co-sourcing past goed bij uw organisatie wanneer u externe expertise in huis wilt halen, maar niet de controle uit handen wilt geven.

Voordelen co-sourcing

Co-sourcing biedt vele voordelen, zoals:

  • U houdt bij co-sourcing volledig grip op de projectvoortgang en inrichting van uw bedrijfsvoering.
  • U bent en blijft zelf, vanaf projectdefinitie tot aan het moment van oplevering, eindverantwoordelijk.
  • Uw servicedesk is altijd bemand; de opvang van onderbezetting is geen uitdaging meer.
  • Flexibel opschalen en terugschroeven van ondersteuning.
  • Back-up pool van medewerkers is volledig ingewerkt en altijd beschikbaar.
  • Kwaliteit van uw dienstverlening & kennis wordt verhoogd.
  • Weinig zorgen en alle regie in handen

FMA inschakelen voor IT Co-Sourcing?